دردی که نسل به نسل تازه است

13934914 photoshohadayekazeroonداغ مردمان سردشت – نخستین شهر بمباران شده توسط بمب های شیمیایی گاز خردل – 28 ساله شد، اما درد عظیم این فاجعه در نسل های بعد همچنان تازه است و روح و جسمشان را رنج می دهد.

 

 

سرویس «حماسه و دفاع» شهدای کازرون، 28سال است که صدای ناله کودکان و زنان و مردان سردشتی ،هنوزبه گو ش می رسد ،کودکان معصوم و بی دفاع به دور از هرگونه بازی های سیاسی و سرگرم بازی های کودکانه بودند که آماج فجیع ترین بمباران شیمایی قرار گرفتند .

هنوز کوچه و خیابان سردشت از ناله و تنگی نفس کودکانش ،مظلومانه اشک می ریزد به خود می لرزد ،هنور صدای خفه مصدومان شیمیایی و سرفه های مکرر ،زخم های ملتهب ،رنج ناشی از ابتلا به سرطان ،چهره سردشت را بغض آلود کرده است .

کودکانی که آن روز موردحمله شیمایی صدام حسین در جنگ تحمیلی قرار گرفتند رنج ناشی از این حمله شیمیایی را به دوش می کشند ،حتی یک روز هم درسلامت با آرامش زندگی نکرده اند ،حالا که پا به میان سالی گذاشته اند لذتی از گذران عمر نبرده اند، نفس می کشند و اشک می ریزند و تنها می دانند که قربانی مظلوم و بی پناه این حملات بودند و تنها نجواهای شبانه با پروردگار است که زندگی سراسر ملالت آورشان را ممکن کرده است .

7 و 8 تیرماه 1366، هواپیماهای بمب افکن عراقی با بمب های شیمیایی به 4 نقطه پر ازدحام و متراکم جمعیتی شهر سردشت حمله کردند.

نفس ها درسینه خفه شد،این مردم چیزی از بمباران شیمایی نمی دانستند که خود را نجات دهند، برای گرفت نفس روبه ارتفاعات رفتند غافل از اینکه بیشتر صدمه خواهند دید ،دسته دسته کودک ، مرد و زن در گوشه و کنار شهر جان دادند ،در و دیوار شهر سالم بود نه خبری از خرابی بود و نه خبری از حضور عینی دشمن ،اما دیگر خبری از مردم نبود ،همه را مرگ در برگرفته بود.

**ایران بزرگترین قربانی سلاح های شیمیایی در جهان است

هفت روز از اولین ماه تابستان 1366 می گذشت ، لحظاتی قبل از آن که عقربه های ساعت 30/4 دقیقه بعدازظهر را نشان دهد، نقطه های سیاهی در آسمان سردشت ظاهر می شود.

هواپیماها غرش می کنند و سپس 4 بمب در شهر و 3 بمب دیگر در روستاهای اطراف فرود می آید. این یکی از فجیع ترین و وحشتناک ترین تهاجم شیمیایی بود که سبب کشته و مجروح شدن عده زیادی از هموطنان شد.

در این حمله ناجوانمردانه 119 نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید و بیش از هشت هزار نفر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفته و دچار مصدومیت شیمیایی شدند.

مجروحان حادثه سردشت بلافاصله به بیمارستانهای تبریز و سنندج اعزام شدند که پس از مشخص شدن مصدومیت شیمیایی برای مداوا به تهران اعزام شدند.

کسانی که به ظاهر از این حملات نجات یافتند، هنوز از دردهای طولانی و وخیم در عذابند.

استفاده از سلاح های شیمیایی در طول جنگ تحمیلی توسط عراق بیش از یکصد هزار مجروح و شهید در بین نظامیان و مردم بی دفاع کشورمان به جای گذاشته است. گازهای ارگانوفسفره (عوامل اعصاب، تاول زا و گاز خردل) در طول جنگ مکررا توسط نیروهای رژیم بعثی مورد استفاده قرار گرفت.

پس از جنگ جهانی اول این نخستین باری بود که از سلاح های شیمیایی به صورت وسیع در جنگ استفاده می شود،این موضوع آشکارا مغایر با پروتکل 1925 ژنو بود.

**پیش قراولان جنگ شیمیایی

آمریکایی ها اولین کسانی بودند که قبل از جنگ جهانی، سلاح های شیمیایی را علیه سرخپوستان به کار گرفتند، در جنگ جهانی اول در سال 1915 سلاح شیمیایی از سوی آلمان ها به کار گرفته شد و سپس دیگر کشورها استفاده از آن را در برنامه جنگی خود گنجاندند.

انگلیس پس از جنگ جهانی دوم، از ماده فیتوتوکسین علیه استقلال طلبان مالایا استفاده کرد. آمریکا در جنگ ویتنام، کامبوج و لائوس مواد شیمیایی و میکروبی را به کار برد. سال 1975 ویتنامی ها بمب های شیمیایی را در کامبوج علیه خمرهای سرخ به کار بردند.

سال 1979 ارتش شوروی سابق برای اشغال افغانستان از سلاح های شیمیایی بهره برد تا این که بالاخره از سال 1980 تا 1988 (60-1356) و در طول جنگ تحمیلی، رژیم صدام هر جا که در جنگ به بن بست خورد، از بمب های شیمیایی استفاده کرد.

**شراکت، تنها برای تولید حشره کش!

عراق در سال 1980 با انتقال مقادیری از عوامل شیمیایی و مواد اولیه مربوط از ذخایر شوروی سابق و همچنین خرید تجهیزات ویژه از کشورهای اروپایی و ایالات متحده به تولید مستقل جنگ افزارهای شیمیایی، اقدام کرد.

در سال 1982 با کمپانی ‘ درای رایخ’ آلمان که تامین کننده وسایل فنی شیمیایی است قراردادی منعقد کرد و جهت تولید عوامل اعصاب به خرید مواد شیمیایی از منابع غربی اقدام کرد.

در واقع کشورهایی که امروز داعیه طرفداری از حقوق بشر و حمایت از نوع انسان در اقصی نقاط عالم را دارند از پیش قراولان فروش کارخانجات و مواد اولیه شیمیایی به عراق هستند.

ایرنا

 

دیدگاهتان را بنویسید