حضرت علی اکبر (ع) سرو بوستان جوانمردی و ایثار

139314849 photoshohadayekazeroon 200 150یازدهم شعبان سالروز میلاد حضرت علی اکبر(ع) جوان اهل بهشت است. سرو بوستان استقامت که با ایثار ، رشادت و شجاعت خویش الگویی شایسته برای جوانان محسوب می شود تا آنان با پیروی از راه و روش ایشان در مسیر سعادت حقیقی گام بردارند و به سر منزل مقصود رهنمون شوند.

 

سرویس دین و اندیشه شهدای کازرون، حضرت علی اکبر(ع) فرزند امام حسین(ع) و لیلی دختر ابی مره در یازدهم شعبان سال 43 هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود و جهان را غرق در شادی و سرور کرد.

ایشان در بیان، وجاهت و رفتار بسیار به حضرت محمد(ص) شباهت داشت و در شجاعت و جنگندگی همچون علی ابن ابی طالب (ع) بود. در روایتی به نقل از شیخ جعفر شوشتری در کتاب خصائص الحسینیه آمده است: اباعبدالله الحسین هنگامی که علی اکبر را به میدان می فرستاد، به لشگر می فرمود:«… ای قوم، شما شاهد باشید، پسری را به میدان می فرستم، که شبیه ترین مردم از نظر خلق و خوی و منطق به پیامبر اکرم(ص) است بدانید هر زمان دلمان برای رسول الله(ص) تنگ می شد نگاه به وجه این پسر می کنیم.»

کنیه آن حضرت ابوالحسن و لقب هایش علی اکبر و شباب اهل بهشت بود. حضرت علی اکبر(ع) در کنار پدر والامقاش رشد و پرورش یافت و از سر چشمه ی معرفت سیراب شد. سومین پیشوای شیعیان جهان در تعلیم و تربیت فرزند خویش بسیار تلاش کرد و با آموزش قرآن، معارف اسلامی و اطلاعات سیاسی و اجتماعی به حضرت علی اکبر(ع) او را نمونه ی یک انسان کامل ساخت.

تاریخ نگاران و محققان در مورد سن آن حضرت در هنگام شهادت، دارای اختلاف هستند. برخی سن ایشان را 18 سال، گروهی 19 سال و تعدادی دیگر 25 سال می دانند.

حضرت علی اکبر(ع) همواره در راه گسترش اسلام ناب محمدی کوشید و در به مبارزه با ظلم و ستم زمانه پرداخت. جوان اهل بهشت همواره در کنار پدر خویش به یاری مظلومان و ستمدیدگان می شتافت و در مسیر عدالت و حقیقت گام بر می داشت.

ایشان انسانی حق مدار بود که تنها حق مداری و حق گرایی را عامل رهایی از ترس از مرگ می دانست و زندگانی خویش را در مسیر عبادت، زهد و کمک به مستمندان سپری کرد. آن حضرت، نمونه ی کامل جوانی شجاع به شمار می رفت، زیرا رشد و پرورش در خاندانی که در شجاعت، شهره بود، سبب شد تا از او فردی بی باک و شجاع در برابر دشمن ساخته شود.

ایشان در رخداد کربلا جانبازی و فداکاری را به اوج رساند و امام زمان خویش را در راه رویارویی با دشمنان دین اسلام یاری کرد و ندای حق طلبی مسلمانان را به گوش جهانیان رساند. او یاور همیشگی پدر در واقعه ی عاشورا بود و در روز عاشورا با ایثار و از خودگذشتگی خویش به پیکار با دشمنان سپاه اسلام شتافت و آموزنده ی درس فداکاری، شجاعت و رشادت در تاریخ شد. سرانجام حضرت علی اکبر در واقعه ی عاشورا مجروح شد و به شهادت رسید.

در تقویم ایران روز ولادت حضرت علی اکبر(ع) روز جوان نامگذاری شد تا جوانان این دیار کهن الگویی ارزشمند در راه حق و حقیقت داشته باشند و ایشان را سرلوحه ی زندگی خود قرار دهند تا اینگونه بتوانند به سعادت واقعی دست یابند. دین اسلام، دوران جوانی را از بهترین نعمت های پروردگار قلمداد می کند و آن را دوره ای برای سازندگی و بهره وری از نعمت زندگی می داند.

حضرت محمد(ص) درباره ی دوران جوانی فرمودند: «در قیامت، هیچ بنده ای قدم از قدم بر نمی دارد، مگر اینکه به این پرسش ها پاسخ دهد: اول آنکه عمرش را در چه راهی صرف کرده است و دوم آن که جوانی را چگونه و در چه راه گذرانده است.»

حضرت علی(ع) نیز در این باره فرموده اند: «بهترین چیزی که شایسته است جوانان یاد گیرند چیزهایی است که در بزرگسالی موردنیازشان است.»

به مناسبت سالروز میلاد حضرت علی اکبر(ع) و روز جوان حجت الاسلام ابراهیم عیوضی زنجانی پژوهشگر امور دینی گفت: درباره ی سن حضرت علی اکبر(ع) در زمان شهادت روایت های مختلفی وجود دارد اما از آنجایی که ایشان 2 سال از امام سجاد بزرگتر بودند و روایت شده که امام چهارم شیعیان در روز عاشورا 23 سال داشتند، بنابراین روایت 25 سال برای سن ایشان معتبرتر به نظر می رسد. حضرت علی اکبر(ع) در جوانی بود که در دامان 2 امام رشد و پرورش یافته بود، یکی امام حسن(ع) عموی گرامی ایشان که در تربیت وی نقش به سزایی داشت و دیگری پدر بزرگوار ایشان امام حسین(ع) است که درس شجاعت و راست کرداری را به فرزند خود آموخت.

این پژوهشگر امور دینی با بیان اینکه جوانان باید از سیره ی حضرت علی اکبر(ع) به عنوان جوان نمونه الگو بگیرند، اظهارداشت: برخی با وجود اینکه شرایط ازدواج را دارند اما این امر مقدس را به تاخیر می اندازند و می گویند حضرت علی اکبر(ع) در طول 25 سال زندگی خود ازدواج نکرده بودند. این بحث ها به چند دلیل واقعیت ندارد چرا که ازدواج سنت پیامبر است بنابراین امکان ندارد کسی از خاندان عصمت و طهارت در چنین سنی آن را ترک کند و دوم اینکه ابوحمزه زیارتی از امام صادق(ع) روایت می کند که در آن بر فرزندان و اهل بیت این حضرت سلام و درود فرستاده شده است. بنابراین از بحث های مطرح شده می توان نتیجه گرفت که آن حضرت ازدواج کرده بودند.

این معلم اخلاق تصریح کرد: حضرت علی اکبر(ع) شباهت ویژه ای به پیامبر داشتند و در روز عاشورا هنگامه ای که عازم میدان کارزار می شدند امام حسین(ع) فرمود: خدایا شاهد باش شبیه ترین شخص به پیامبر از جهت خلقت، منطق و اخلاق در مقابل دشمن حاضر می شود. در زیارت نامه حضرت علی اکبر(ع) به عصمت او اشاره شده است و بیان شده که ایشان از جهت تقوا در درجه ی بسیار بالایی قرار داشت.

وی با اشاره به شجاعت ایشان تصریح کرد: حضرت علی اکبر(ع) در روز عاشورا از پدر اجازه میدان گرفت و به استقبال مرگ و جهاد در راه خدا رفت. وی علی وار شمشیر می زد و یزیدیان را به تعجب وا داشت و سرانجام به عنوان نخستین شهید اهل بیت در روز عاشورا، به شهادت رسید. اگر جوانان امروز ما بتوانند با پیروی کردن از آن حضرت زندگی کنند خداوند عنایت و موفقیت خود را به آنها خواهد داد تا مانند آن حضرت جاودانه باشند.

این پژوهشگر امور دینی عوامل موثر در رشد شخصیت جوانان را اینگونه شرح داد: در رشد شخصیت جوان چند عامل بدنی، روانی و عامل اجتماعی و محیطی تاثیر دارند. در عامل بدنی حالت عمومی بدن از جمله سلامت جسمی فرد در نظر گرفته می شود چرا که حالت فیزیکی بدن بر شغلی که فرد انتخاب می کند، ورزشی که جوان به آن می پردازد و برخی از امورهای مربوط به زندگی او موثر است. عامل روانی جوان نیز هوش، توانایی های خاص، فرهنگ عمومی، مهارت های خاص، حالت عمومی هیجان، حالت مزاجی خاص و اخلاقیات عام و عواطف و امیال را شامل می شود. عوامل اجتماعی و محیطی نیز شامل 2 جنبه ی خانوادگی و خارج از خانه است. وضعیت اقتصادی خانواده به دلیل موثر بودن در نوع شغلی که فرد انتخاب می کند و رفتار خانواده، 2 موردی را در بر می گیرد که بر رشد شخصیت جوانان به عنوان عامل خانواده، تاثیر دارد. ارتباط با همسالان در مدرسه، دوستان در محل کار و خارج از خانواده و صرف اوقات فراغت عوامل خارج از خانه محسوب می شود که بر رشد شخصیت فرد موثر است.

وی در ادامه با اشاره به آفت های جوانی اظهار داشت: وسواس و انعطاف پذیری سریع یکی از این آفت ها است که در آن جوان در لباس پوشیدن، مرتب کردن ظاهر و چنین موردهایی حساسیت زیادی به خرج می دهد و زمان زیادی از وقت خود را برای این امور صرف می کند. در این مورد جوان انعطاف زیادی داشته و به سرعت از الگوهای خاص که ممکن است بسیاری از آنها درست نباشد، تاثیر می پذیرد که این امر یک آفت برای آنان محسوب می شود. نداشتن استاد و مشاور امین، دیگر آفت زندگی جوانان است. جوان امروز باید دوستان خود را با دقت انتخاب کند و با کسانی مشورت نماید که کاردان بوده و امانت دار خوبی باشند.

این کارشناس امور دینی تنبلی و خوش گذرانی افراطی را دیگر آفت زندگی جوانان برشمرد و خاطرنشان کرد: برخی از جوانان وقت زیادی را صرف خوابیدن می کنند، سحرخیزی سبب برکت در وضعیت اقتصادی، عمر و زندگی فرد می شود و خوش گذرانی سرمایه ی ابدی برای انسان نخواهد بود. خیال گرایی و گریز از واقعیت به عنوان عاملی دیگر زندگی جوانان را مورد تاثیر قرار می دهد، جوان باید بداند زندگی فقط امروز نیست و با دید واقعیت گرایی به ازدواج و تشکیل خانواده، انتخاب شغل، رسیدگی به ناملایمات و دست اندازی های زندگی نگاه کند.

وی در ادامه گفت: خودآرایی های افراطی به عنوان عاملی دیگر برای جوانان مناسب نیست. در اسلام به عنوان کاملترین دین به آرایش سفارش شده اما خودآرایی تقلیدی و کورکورانه مورد نکوهش قرار گرفته است. بی اعتنایی به سنت های اصیل مذهبی و ملی آفت دیگری محسوب می شود که بر پایه ی آن همان اندازه که توجه به مسایل دینی و آنچه با ذات انسان سازگار است، سبب پیشرفت او می شود، به همان میزان رعایت نکردن آن به زندگی جوانان ضربه می زند. قدر جوانی را در زندگی ندانستن نیز برای جوان آفتی جبران نشدنی است، جوانی سرمایه ای به شمار می رود که انسان باید قدر آن را بداند و در راستای اشتغال مناسب، کسب علم و عبادت از آن بهره مند شود.

حجت الاسلام عیوضی زنجانی در پایان ضعف بنیه ی علمی را به عنوان آفت دیگری برای زندگی جوانان برشمرد و خاطر نشان کرد: اگر جوان امروز با پیشرفت علوم دنیا که هر روز در حال افزایش و تغییر است، همگام نباشد به طور یقین بی سواد خوانده می شود و اگر از قافله ی علم عقب بماند آفتی را برای خود رقم خواهد زد که هیچ گاه جبران نخواهد شد.

ایرنا

 

دیدگاهتان را بنویسید