ایستادگی در هورالهویزه

13931353 photoshohadayekazeroonنوزدهم اسفند سالروز آغاز عملیات بدر است؛ عملیاتی که برپایه ی شیوه های تازه شکل گرفت و با دلاوری و سربلندی فرزندان ایران زمین به پیروزی رسید و نمادی از ایستادگی و مقاومت مردمان این سرزمین در دفاع از مام وطن در برابر تجاوز دشمن شد.

 

 

شهدای کازرون، سی و یکم شهریور 1359 هجری خورشیدی نیروی هوایی ارتش بعث عراق با 192 فروند هواپیمای جنگنده ی بمب افکن، حمله ی هوایی گسترده ای را برای انهدام پایگاه های هوایی، فرودگاه ها و مراکز حیاتی ایران آغاز کرد.

اما تنها پس از گذر ساعتی چند مشخص شد که تمامی خسارتی که ارتش عراق به کشور وارد ساخت، شامل انهدام یک هواپیمای جنگی و یک هواپیمای مسافربری بود. همچنین در این حمله یک فروند هواپیمای بمب افکن عراقی از میان رفت. نتیجه ی این تهاجم برای رژیم بعث عراق ناموفق و یک عملیات شکست خورده بود.

جنگ ایران و عراق یکی از طولانی ترین جنگ های تاریخ معاصر در منطقه ی خلیج فارس به شمار می رود که در این میان تدابیر بنیانگذار جمهوری اسلامی در کنار بسیج مردم برای دفاع از میهنشان سبب حیرت جهانیان شد.

امام خمینی درباره ی جنگ تحمیلی می فرمایند: «جنگ، جنگ است و عزت و شرف میهن و دین ما در گروی همین مبارزات است. جوانمردی ارتش و سایر قوای مسلح مثل سپاه پاسداران و دیگران ما را به یاد جوانمردی های صدر اسلام انداخت.»

در طول هشت سال دفاع مقدس از همان روزهای نخست، عملیات های هوشمندانه و مهمی با استفاده از توانمندی های داخلی و ملی برای رویارویی با رژیم بعث عراق طراحی و اجرا شد که در این میان عملیات بدر یکی از مهم ترین نبردهای جنگ تحمیلی است و بر پایه ی شیوه های تازه طرح ریزی شد.

پس از عملیات خیبر که با پیروزی رزمندگان اسلام در منطقه ی هورالهویزه شکل گرفت، دشمن با توجه به اهمیت منطقه، خطوط دفاعی را با ایجاد مواضع پدافندی، نصب دکل های متعدد برای دید مناسب ناحیه ی مورد نظر، برقراری موانع در آبراه ها، تعبیه ی سنگرهای مختلف، سیل بندی و … تشدید کرد.

یک سال بعد از این نبرد، پس از انجام بررسی های لازم، عملیات بدر در همان منطقه برای تحقق اهداف از پیش تعیین شده صورت گرفت.

منطقه ی عملیات در غرب هورالهویزه واقع شده بود که وسعت آن به یک هزار کیلومتر مربع می رسید و عراق در این منطقه به بررسی و نقشه برداری از بزرگ ترین ذخایر نفتی مبادرت می کرد.

اهداف این عملیات تسلط بر جاده ی العماره – بصره، دستیابی به غرب رود دجله، پاسخ به حمله های رژیم بعث عراق به مناطق مسکونی و از میان بردن نیروهای وسیع دشمن محسوب می شد.

منطقه ی عملیات بدر به وسیله ی رود دجله به بخش های شرقی و غربی تقسیم شده بود که جاده ی مهم بغداد – بصره در بخش غربی آن قرار داشت.

این عملیات آبی – خاکی به وسیله ی سه قرارگاه عملیاتی و با فرماندهی مرکزی قرارگاه خاتم النبیاء(ص) صورت گرفت که محور شمال از البیضه تا امتداد آب راه جمل بر عهده ی قرارگاه نجف و مسوولیت محور جنوبی از شمال رو به روی آب راه جمل و روستای نخیره در شرق دجله و از جنوب منطقه ی القرنه(خط الهاله) با قرارگاه کربلا بود. قرارگاه نوح(ع) نیز مسوولیت داشت تا در کنار تصرف پدافندی، روانه ی پل زردان شود و با شکاف در کانال سوئیب، آب را به طرف بصره جاری کند.

عملیات بدر در ساعت 11 شب نوزدهم اسفند 1363 هجری خورشیدی با رمز «یا فاطمه الزهرا(س)» در شرق رودخانه ی دجله آغاز و در همان ساعت های نخست، خطوط دفاعی و استحکامات دشمن درهم کوبیده شد. در منطقه ی قرارگاه کربلا، لشکرهای هشت و 31 با رساندن خود به خط دوم دشمن، در ساعت 2 بامداد به طرف دجله حرکت کردند. هم زمان تیپ 44 نیز پس از شکستن خط نخست، اعلام کرد که پل بتونی جوبیر را از 2 طرف منهدم کرده است.

وجود چند کمین در منطقه ی قرارگاه نجف در فاصله زیادی از خطوط نخست دشمن سبب شد، موج دوم نیروها با این کمین ها درگیر و چندین ساعت مشغول پاکسازی منطقه شوند و سپس به حرکت خود ادامه دهند.

هم زمان با آغاز روشنایی صبح، قرارگاه نجف، پاکسازی خط یک خود را به جز البیضه به پایان رساند در حالی که واحدهایی از لشکرهای هفتم، پنجم و 14 روی خط دوم درگیر بودند. در این میان، نیروهای لشکر 25 به دلیل طولانی بودن مسیر تا صبح به هدف نرسیدند و به عقب بازگشتند. پاتک های دشمن نیز در این زمان آغاز شد.

هر چند فشارهای دشمن در روز نخست به بازپس گیری پَد الهویدی و ورود محدود در چند محور دیگر منجر شد اما قرارگاه کربلا، منطقه ی پیشرفتگی رودخانه ی دجله و جنوب جوبیر(کیسه ای) را تصرف کرد و واحدهایی از این قرارگاه موفق شدند، خود را به دجله برسانند و ضربات موثری بر دشمن وارد سازند.

پاتک های دشمن در صبح روز دوم با شدت بیشتری آغاز شد که در منطقه ی قرارگاه کربلا، این حمله ها بیشتر از منطقه ی الهاله به طرف همایون بود اما پس از انهدام تعدادی تانک و نفربر و به گِل نشستن تعدادی دیگر، دشمن بدون نتیجه عقب نشینی کرد.

نیروهای حزب بعث در روزهای بعد بمباران هوایی را در دستور کار خویش قرار دادند اما نیروهای قرارگاه کربلا موفق شدند به غرب دجله حرکت و قسمت بزرگی از پل ابوعران را تخریب کنند و به موفقیت بزرگی دست یایند و ضربه های جبران ناپذیری را به دشمن وارد سازند.

این عملیات گسترده ی آبی – خاکی خسارت های سنگینی را به دشمن بعثی وارد کرد که از آن میان می توان به کشته و زخمی شدن بیش از 1 هزار تن، نابودی 250 تانک و نفربر، به اسارت گرفتن سه هزار و 200 تن، انهدام 200 خودرو، نابودی تعدادی هواپیما و بالگرد، انهدام 15 دستگاه مهندسی و … اشاره کرد.

عملیات بدر در کنار تلفات گسترده ای که به دشمن وارد ساخت، سبب شد تا بیش از 500 کیلومتر مربع از منطقه ی هور همچون روستاهای ترابه، لحوک، نهروان، فجره و نیز جاده ی خندق به طول 13 کیلومتر به تصرف نیروهای خودی دربیاید و منطقه ی ترابه و پَد خندق تا 700 متری شرق چهار راه پَد در دست نیروهای ایرانی باقی ماند.

عملیات بدر با تقدیم شهدای گرانقدری همچون مهدی باکری فرمانده ی لشکر 31 عاشورا ، عباس کریمی فرمانده ی لشکر 27 محمد رسول الله(ص) و ابراهیم جعفر زاده فرمانده ی تیپ 18 غدیر و دیگر رزمندگان شهید توانست برگ زرین دیگری بر افتخارات هشت سال دفاع مقدس بیفزاید و پایداری و استقامت مردمان این سرزمین کهن را در دفاع از خاک وطن به همگان نشان دهد تا جهانیان دریابند که ایرانیان تا آخرین نفس در برابر متجاوزگران خواهند ایستاد و اجازه ی تعدی به کشور خویش را بیگانگان نخواهند داد.

 

دیدگاهتان را بنویسید