قانون جامع ايثارگري در آستانه اجراي كامل است

1100shahid.ir 1393 119حجت الاسلام والمسلمين سيد محمد علي شهيدي رئيس بنياد شهيد و امور ایثارگران در گفت و گو با روزنامه ایران از اجرای قانون جامع ایثارگری در آینده نزدیک خبر داد.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

 

 

شهدای کازرون، روزنامه ایران به مناسبت 22 اسفند ماه روز تاسیس بنیاد شهید و روز بزرگداشت شهدا با حجت الاسلام والمسلمين سيدمحمدعلي شهيدي، نماينده ولي فقيه، معاون رئيس جمهوري و رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران به گفتگو پرداخته است که متن کامل آن به شرح زیر است:
سالروز تاسيس بنياد شهيد در 22 اسفند 1358، تداعي کننده روزي است که ريشه در تاريخ معاصر دارد. دوراني که از قيام امام خميني (ره) در سال 42 آغاز شد و در 22 بهمن 57 به ثمر نشست. 34 سال پيش فرمان 10 ماده اي امام (ره) خطاب به شوراي انقلاب و دولت موقت با مضمون رسيدگي به وضع خانواده شهدا و رسيدگي به امور جانبازان و آسيب ديدگان در جريان انقلاب اسلامي منجر به تاسيس بنيادي با هدف ارج نهادن به خدمات و زحمات ايثارگران در راه حق و حقيقت شد. بنيادي که سخن گفتن از آن کتابي قطور با فصل هاي بسيار مي طلبد تا ارزش آفريني هاي آن را در فراز و فرودهاي ساليان به ثبت برساند. سالروز تاسيس اين نهاد انقلابي که در تقويم رسمي کشور، تحت عنوان «روز بزرگداشت شهدا» نامگذاري شده است. مجالي است تا ضمن گفت وگو با حجت الاسلام والمسلمين سيدمحمدعلي شهيدي، نماينده ولي فقيه، معاون رئيس جمهوري و رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران، برنامه ها و عملکرد اين نهاد را مرور کنيم.

با توجه به سالروز تاسيس بنياد شهيد شايد شرح دلايل تاسيس اين نهادها خالي از فايده نباشد.

بر اساس فرمان مورخ 22 اسفند 1358 حضرت امام خميني (ره) و به منظور تجليل و تکريم از شهدا و جانبازان و ايثارگران و خانواده هاي مکرم آنان بنياد شهيد انقلاب اسلامي تشکيل شد.

پس از خاتمه جنگ تحميلي در سال 1367 به منظور رسيدگي شايسته به امور جانبازان، مسئوليت اداره امور جانبازان که تا آن زمان تحت پوشش بنياد شهيد بودند با فرمان حضرت امام خميني (ره) بر عهده بنياد مستضعفان قرار گرفت و نام اين نهاد به بنياد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامي تغيير يافت.

 در سال 1369 همزمان با بازگشت آزادگان عزيز به آغوش ميهن اسلامي ستاد رسيدگي به امور آزادگان در نهاد رياست جمهوري تاسيس و امور مربوط به رسيدگي به اين عزيزان که تا آن زمان تحت پوشش بنياد شهيد بودند به اين ستاد واگذار شد.

 پس از درخواست مسوولان نهادهاي ايثارگري و براساس فرمان مقام معظم رهبري در تاريخ 19ارديبهشت سال 83 تجميع نهادهاي ايثارگران در ساختاري يکپارچه در بدنه دولت به تصويب رسيد و به اين ترتيب بنياد شهيد و امورايثارگران شکل گرفت.

اشاره کرديد به ادغام نهادهاي ايثارگران. با وجود اين که اساس تشکيل اين بنياد پاسخگويي به نياز هاي اين اقشار در جامعه است اما همچنان گروهي در اين ميان از نحوه عملکرد بنياد رضايت چنداني ندارند. دريافت نکردن تسهيلات مناسب، کافي و عادلانه ميان گروه هاي ذکر شده از جمله اين نارضايتي ها است، آيا بنياد قصد بازنگري در قوانين اجرايي خود را ندارد و اگراين بازبيني اتخاذ شده به چه صورت است؟

 بنياد از ابتدا براساس ضوابط و قوانين و اسناد و مدارک پزشکي ميزان درصدهاي جانبازي افراد راتعيين کرده است که بر همين اساس چه آناني که از درصد کمتر و چه افرادي که داراي درصد بالاي جانبازي هستند و ما از آنان به عنوان شهيد زنده نام مي بريم، از تمام امکاناتي که قانوني است بهره مند مي شوند. اما بهره مندي براساس ميزان درصد جانبازي و نيز فاکتورهايي همچون شاغل بودن يا نبودن و… تعيين مي شود و ارائه اين خدمات تماماً بر اساس ضوابط نوشته شده در بنياد و قوانيني است که در دولت يا مجلس به تصويب رسيده است وهم اکنون در حال اجرا است.

هر چند اذعان داريم که اجراي برخي از اين قوانين و ضوابط در زمان فعلي با مشکل مواجه است اما تلاش کرده ايم با بازنگري در قوانين اين مشکلات تاحدودي رفع شود. در حال حاضر اين بازنگري در حوزه تعاون، پزشکي و درمان عزيزان جانباز آغاز شده است به اميد اين که بتوان تا حد امکان تمام اين افراد را تحت پوشش اين خدمات قرار دهيم. اما همان طور که شما هم مطلع هستيد با ابزار کم و امکانات محدود و نيز مشکلات موجود در کشور از جمله کمبود بودجه، امکانات پزشکي و… فراهم کردن تسهيلات کافي امکان پذير نيست. ازجمله تهيه وسايل و تجهيزات مورد نياز جانبازان که اکثراً از خارج وارد مي شود که با تحريمي که به وجود آمد، بنياد شهيد و امور ایثارگران نيز دراين زمينه با مشکل مواجه است.

گاهي افراد تحت پوشش از اين که از اين امکانات بهره مند نمي شوند گلايه دارند. بديهي است ما اگر امکانات داشته باشيم آن را ارائه مي دهيم و اساساً براي همين امر آمده ايم ولي وقتي امکانات نيست ما چه کاري از دستمان ساخته است؟! البته ما هر چه به اين قشر خدمت کنيم کم است. اينها حق و حقوق بالايي دارند و ملت ما مديون اين افراد هستند. اگر اين افراد نبودند ما الان اينجا نبوديم و در مقابل اين همه ايثار و فداکاري هر چه ما به آنان خدمات ارائه دهيم باز هم کم است. اما تا حد مقدور سعي مي کنيم تا آنجايي که قانون به ما اجازه داده همه اين افراد را تحت پوشش قرار دهيم. از سوي ديگر يکي از مشکلات ما که باعث نارضايتي برخي از اين عزيزان شده است موضوع درصد جانبازي است.

تاکنون در کميسيون اجتماعي مجلس حدود 36 جلسه در خصوص يکسان سازي مصاديق جانبازي و شهادت برگزار شده است که اميدواريم تا پايان سال جاري اين موضوع در کميسيون اجتماعي دولت مصوب و با تصويب نهايي دولت اجرايي شود که با اين کار تصور مي کنم بخشي از مشکلات اين عزيزان برطرف خواهد شد.

 قانون جامع ايثارگران چه زماني اجرايي خواهد شد؟

 اين قانوني بود که مجلس آماده و ابلاغ کرد. البته زماني که مجلس اين قانون را مصوب کرد براي تاييد به شوراي نگهبان رفت که در آنجا با اشکال روبه رو شد چرا که اعلام کردند بار مالي به همراه دارد لذا بايد مجلس آن را اصلاح مي کرد.

پيگيري و دفاع از آن 2 الي 3 سال طول کشيد. در پايان به مجمع تشخيص مصلحت نظام جهت بررسي و تصويب ارسال شد تا در نهايت از سوي مجمع تشخيص مصلحت نظام به مجلس اعلام شد و مجلس نيز به دولت ابلاغ کرد. اما دولت پيشين چون معتقد بود اجراي اين قانون بار مالي به همراه دارد بنابراين به بنياد ابلاغ نشد تا اجرايي شود.

در حال حاضر قانون جامع ايثارگران از نظر حقوقي مورد بررسي قرار گرفته است و چون در روزنامه رسمي نيز به چاپ رسيده است حکم ابلاغ دارد. ضمن آن که دکتر روحاني نيز به صورت شفاهي به من ابلاغ کردند که اين قانون اجرايي شود و گفتند مکتوب هم ابلاغ خواهد شد.

از ابتداي مسئوليت خود اين موضوع در بنياد  مورد بررسي قرار گرفت که اطلاعات به دست آمده از آن نشان مي دهد که تاکنون مجموعاً حدود 50 درصد از قانون ايثارگري اجرايي بوده يا شده است و براي درصد باقي مانده نيز اعلام کرده ايم که اجرايي شود و مقدار ديگر آن که بار مالي به همراه دارد در انتظار بودجه سال 93 هستيم که اميدواريم بتوانيم ميزان باقي مانده را نيز اجرايي کنيم.

لذا مي توان اذعان کرد قانون جامع ايثارگري در حال حاضر 70 درصد اجرايي شده و مابقي آن به اميد خدا اجرايي خواهد شد.

 ميزان مطالبات ايثارگران تاکنون چقدر بوده است؟

چون دولت ميزان مطالبات را يک رقم عنوان مي کند و بنياد نيز يک رقم ديگر، بنابراين نمي توان اعلام کرد. اما در مورد معوقات بايد گفت طبق بررسي هاي صورت گرفته تاکنون32 درصد از آن را در همان ابتداي کار دولت جديد پرداخت کرده ايم. بخشي از معوقات نيز در چند روز قبل پرداخت شد و اميدواريم مابقي تا پايان خردادماه پرداخت شود، که بيشترين پرداختي مربوط به جامعه آزادگان خواهد بود که اين موضوع را با دکتر روحاني نيز در ميان گذاشته ام و وي نيز مساعدت خود را در اين زمينه اعلام کرده است.

 اشاره به آزادگان کرديد، قشري که کوله باري از خاطرات تلخ را هميشه با خود همراه دارند. براي اين افراد که تاخير در دريافت معوقات خاطرشان را تلخ تر مي کند چه خواهيد کرد؟

به طور کلي معتقد هستم هر چقدر بتوانيم بايد به اين افراد خدمات ارائه دهيم و اين آرزوي ما است. هميشه گفته ام اين افراد آرامش خود را از دست دادند تا ما آرامش پيدا کنيم. آزادگان و ايثارگران خيلي زجر مي کشند. با خواندن کتاب «من زنده هستم» نوشته دکتر معصومه آباد عضو شوراي شهر به وضوح اين زجر را متوجه مي شويد، رنجي که شايد يک روز آن براي ما قابل تحمل نباشد. بنياد شهيد و امور ایثارگران با تمام توان و امکانات بايد در خدمت افراد تحت پوشش خود از جمله آزادگان باشد.

خدمت مقام معظم رهبري بودم که پدر و مادري از ساري خدمت ايشان آمده بودند که در فاصله زماني 3 ماه 3 فرزندشان شهيد شده بودند. خب ما چگونه مي توانيم چنين ايثاري را جبران کنيم؟ هرچقدر هم خدمت کنيم باز هم قابل جبران نيست. اما با اين وصف بايد بکوشيم هر آنچه در توان داريم در خدمت آنان قرار دهيم.

ضمن آن که از تمامي پرسنل بنياد خواسته ام که نسبت به اين عزيزان تکريم داشته و رفتار مناسب شان آنان از خود نشان دهند. چرا که حداقل کاري که ما مي توانيم انجام دهيم شنيدن درد دل اين عزيزان است و پيدا کردن راه حلي براي رفع مشکلات آنان. تقاضاي من از شما اين است، براي اين که ما خادمان خوبي باشيم دعايمان کنيد.

يکي از مشکلات عمده افراد تحت پوشش بنياد بخش درماني است، خصوصاً تهيه دارو که ظاهراً تامين آن از جانب اين نهاد سقف معيني دارد، از جمله براي جانبازان شيميايي. در اين خصوص اقدام هاي انجام شده را چگونه ارزيابي مي کنيد؟

 در بنياد، معاونتي به عنوان درمان وجود دارد که متعلق به ايثارگران است. ما طبيعتاً در هر قسمتي بايد بخش درمان را مدنظر قرار دهيم. چه جانباز شيميايي باشد و چه جانباز غير شيميايي ما ملزم به ارائه خدمات هستيم.

بنياد شهيد و امور ایثارگران در بخش تهيه دارو و درمان با مشکل کمبود مواجه است و قبلاً براي درمان جانبازان، آنان را به خارج از کشور اعزام مي کرد که هزينه و مشکلات زيادي از جمله گرفتن ويزا و…در بر داشت اما با اقدام معکوسي که انجام داده ايم توانسته ايم ميزان خدمات را افزايش دهيم. به اين طريق که هر ماه 2 پزشک را از خارج براي معاينه و درمان جانبازان به ايران مي آوريم که اين خدمات محدود به مرکز نمي شود بلکه تمامي افراد تحت پوشش بنياد که در ديگر شهرستان ها بوده و در بنياد داراي پرونده هستند براي معاينه قادر خواهند بود از اين امکانات بهره مند شوند.

در حال حاضر نيز طرح ديگري که براي جانبازان، خصوصاً والدين آنان که در سنين کهنسالي به سر مي برند و بسياري از آنان ساکن ديگر استان ها هستند در نظر گرفته ايم که پزشکان متخصص به آنجا مراجعه کرده و از وضع آنان باخبر شوند در صورت نياز درماني حتي با بستري در بيمارستان ها اقدام هاي لازم انجام شود.