ساماندهی ۱۱۶ هزار مزار شهید/ ۹۵ درصد خانواده شهدا موافق هستند

1362 105معاون عمران و مسکن بنیاد شهید و امور ایثارگران با بیان اینکه ۹۵ درصد خانواده شهدا موافق ساماندهی گلزار شهدا هستند، گفت: تاکنون نزدیک به ۱۱۶ هزار و ۹۶۷ مزار شهید سراسر کشور را ساماندهی کرده‌ایم.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

 

شهدای کازرون، معاونت عمران و مسکن بنیاد شهید و امور ایثارگران از جمله‌ معاونت‌هایی است که مسئولیت حساسی را در راستای ارائه خدمات در فضای جامعه هدف بر عهده دارد که در محورهای تأمین مسکن جامعه هدف براساس ضوابط و مقررات جمهوری اسلامی، ساماندهی یا مناسب‌سازی گلزار مطهر شهدا، مناسب‌سازی فضای شهری و منازل جانبازان 70 درصد، والدین شهدا و ساخت اماکن و پروژه‌های عمرانی فعالیت می‌کند.

موضوع ساماندهی گلزار شهدا، یکی از مباحث پرتنش در سال‌های اخیر بوده که با توجه با اهمیت موضوع، گفت‌وگویی با «سیدحسین هادیانی» معاون عمران و مسکن بنیاد شهید و امور ایثارگران ترتیب داده شده است.

* فارس: در سراسر کشور چند مزار شهید داریم و تاکنون مزار شهید چند شهید ساماندهی شده است؟

221 هزار و 930 مزار شهید در 19 هزار و 560 گلزار شهدا است؛ تاکنون نزدیک به 116 هزار و 967 مزار شهید را ساماندهی کردیم.

* فارس: هدف شما از ساماندهی گلزار شهدا چه بوده است؛ آیا نیاز بود که مزار شهدا را از آن حال و هوایی که والدین و خانواده شهدا درست کرده بودند، خارج کرده و همان طور که می‌بینیم، تبدیل به محلی مسطح و صاف و پوشیده از سنگ‌فرش‌ها که روی آن اسم شهدا حک شده، شود؟

بحث ساماندهی گلزار شهدا به دو صورت انجام می‌شود؛ بخشی از آن ساماندهی مسیرهای منتهی به مزار شهداست؛ بخش دیگر هم بهسازی، مرمت و مسقف کردن گلزار شهدا بوده که حضور خانواده شهدا در گلزارها را آسان می‌کند.

ساماندهی برخی از گلزارها به عهده دستگاه‌های خاصی است که متولی اصلی گلزار هستند؛ به عنوان مثال برخی از شهدا در محل زیارتگاه امامزاده‌ها به خاک سپرده شده‌اند؛ متولیان امامزاده (اوقاف) به ما اجازه نمی‌دهند که یادمانی ایجاد کنیم؛ بعد از کلی صحبت کردن اجازه دادند یک پرچم روی سنگ مزار شهید نصب کنیم.

در جای دیگری مانند استان هرمزگان محل تدفین شهدا ساماندهی شد و بعد آن محل تبدیل به محل برگزاری نماز جمعه شده است؛ نمی‌شود سنگ مزار شهدا را مرتفع کرد؛ چرا که روی این مزارها فرش پهن می‌شود و نماز می‌خوانند.

لذا بنیاد شهید و امور ایثارگران در مأموریت خود موظف است به تناسب موقعیت و کاربری محل و شرایط وضع موجود و نگاه به فرهنگ‌ها و سنت‌های خاص منطقه کار ساماندهی را انجام دهد.

* فارس: از زمانی که بحث ساماندهی گلزار شهدا مطرح شد، این موضوع با هیاهو و مخالفت‌هایی از سوی خانواده شهدا و برخی مسئولان همراه بود؛ چرا در حالی که این کار مخالفت‌هایی به دنبال داشت، باز هم ادامه پیدا کرد؟

در ابتدا بگویم که بعد از ساماندهی مزار شهدا در هر نقطه‌‌ای از کشور، جایی نرفتم که خانواده شهید از ساماندهی گلزار شهدا ناراضی باشند؛ چرا که ساماندهی گلزار شهدا زیبایی را به همراه داشته است؛ باید ببینیم زیبایی چیست؟ به چه چیزی می‌توان نازیبا گفت؟ آیا شهرک اکباتان تهران زیباست یا ساختمان‌های نابسامان در بافت قدیم؟!

وقتی به بهشت زهرا(س) می‌رویم، برای رسیدن به مزار مورد نظر نمی‌توانیم به راحتی راه برویم؛ یا با مانعی برمی‌خوریم، یا اینکه پای ما بین دو سنگ مزار گیر می‌کند؛ آیا این زیباست؟! یا گلزار شهدایی که ساماندهی شده و مرتب چیده شده؟!

در رابطه با اعتراض خانواده شهدا به ساماندهی گلزار شهدا هم گاهی می‌بینیم که نامه‌هایی که در استان‌های مختلف منتشر می‌شود، با یک دستخط و محتوا است؛ پس این موضوع طوری برنامه‌ریزی شده است تا جلوی این کار گرفته شود.

این بحث ساماندهی گلزار شهدا کار ما را با تعویق انداخت؛ مقامات مسئول در کشور نسبت به این کار واکنش نشان دادند و همین امر سبب شد تا کاری که انجام می‌دادیم، اصلاحیه بخورد. گفتیم پرهزینه کار نشود و مناسب‌سازی در حد عبور و مرور باشد و کار بهسازی و مرمت را دنبال کردیم.

* فارس: وقتی گلزار شهدا می‌رویم، قاب‌های عکس شهدا را در آنجا می‌بینیم، قاب‌ عکس‌هایی که پدر و مادر و همسر شهدا آن را با چه اشتیاقی چیده‌اند؛ حتی خلاقیت‌های هنری داشتند در آنجا؛ مثلا برخی از آنها با چوب و سنگ و گُل، مزار شهید را تزیین کرده‌اند. آن وقت چطور بیاییم و این آثار را از بین ببریم؟!

این بحث تعلقات است و ما بحث زیبایی را گفتیم؛ مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز، همین حرف را می‌زند؛ یعنی چه زیباست؛ اصلا ما برای زیبایی تعریف درستی نداریم؛ آنچه که به دل می‌نشیند، زیباست. آیا آنچه که به دل من می‌نشیند و آنچه که به دل جماعت می‌نشیند، یکی است؟ نه این طور نیست.

در بحث تزیین مزار شهید توسط مادر هم بگویم، مادر شهید به آنجا انس پیدا کرده است؛ اگر دست به مزار شهید بزنیم، با روحیه او بازی کردیم؛ آن مادر شهید به آن مزار عشق می‌ورزد؛ اما دلیل نمی‌‌شود که بگوییم، آن مزار شهید زیباست. آن مادر شهید با مزار آن شهید مأنوس شده است؛ مأنوس شدن که زیبا نیست!

* فارس: همان مأنوس شدن مادر شهید با آن مزار، زیبایی‌هایی دارد که به سنگ و چوب و گل هم منتقل می‌شود و به اشیاء جان می‌بخشد.

برای یک مادر که چند فرزند زشت و زیبا دارد، تمام فرزندانش زیبا هستند؛ یک مادر حاضر نیست اشک همان بچه زشت هم ببیند؛ این مزار برای مادرش زیباست اما برای جامعه که این طور نیست.

مادر به آن شرایط انس گرفته است اما با این حال اگر برای ساماندهی گلزار با مادران شهدا صحبت کنیم، آنها راضی می‌شوند و این موضوع خواسته بیش از 95 درصد از خانواده‌ها است.

* فارس: نمونه‌ای از زیبایی را خدمت شما بگویم و اینکه به عنوان مثال روی مزار شهیدان دستواره در گلزار شهدای بهشت زهرا(س) گنبد سبزرنگی هست که پدر مرحوم شهیدان دستواره آن را ساخته است، ساختن این هم رازهایی دارد؛ در ساماندهی ممکن است این گنبد سبزرنگ از بین برود، چه برنامه‌ای دارید؟

 نه، این کارها را نمی‌کنیم.

* فارس: به عنوان سؤال پایانی می‌پرسم که به نظر شما فضای موجود گلزار شهدای بهشت زهرا(س) زیباست یا خیر؟

آنجا به من خیلی روحیه می‌دهد؛ حس دیگری داریم؛ این حس سنگ‌ها نیستند بلکه فضای روحانی است.

منبع:فارس