تمهیدات جدید برای تأمین مسکن جامعه هدف/ انجام مناسب‌سازی خانگی برای جانبازان

1362 105معاون عمران و مسکن بنیاد شهید با بیان اینکه جانبازان خاص نیازهایی در منزل دارند تا بتوانند حداقل مانند سایر اعضای خانواده زندگی کنند، گفت: بر اساس نوع مجروحیت ایثارگران مناسب‌سازی خانگی را انجام می‌دهیم.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

شهدای کازرون، معاونت عمران و مسکن بنیاد شهید و امور ایثارگران از جمله‌ معاونت‌هایی است که مسئولیت حساسی را در راستای ارائه خدمات در فضای جامعه  بر عهده دارد که در محورهای تأمین مسکن جامعه هدف براساس ضوابط و مقررات جمهوری اسلامی، ساماندهی یا مناسب‌سازی گلزار مطهر شهدا، مناسب‌سازی فضای شهری و منازل جانبازان 70 درصد، والدین شهدا و ساخت اماکن و پروژه‌های عمرانی فعالیت می‌کند.

با توجه به اهمیت ارائه خدمات به جامعه هدف و کم و کاستی‌هایی که در این مقوله دیده شده است، گفت‌وگویی با «سیدحسین هادیانی» معاون عمران و مسکن بنیاد شهید و امور ایثارگران ترتیب داده شده است.

* با توجه به اینکه یکی از مشکلات اساسی که ایثارگران با آن مواجه هستند، مسکن است، در بحث تأمین مسکن چه گروهی را تحت پوشش قرار دادید و چه حمایت‌هایی از آنها کردید؟

جامعه هدف و گروهی که مشمول تسهیلات تأمین مسکن می‌شوند، والدین و همسران و فرزندان شهدا، جانبازان بالای 25 درصد، آزادگان هستند. وظیفه اصلی بنیاد شهید این نیست که مسکن برای این عزیزان تهیه کند، بلکه ما کمک می‌کنیم به مسکن‌دار شدن جامعه هدف. البته در سال 92 پیگیری کردیم و جانبازان بالای 20 درصد مشمول این قانون شدند.

در راستای خدمات‌رسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران کسانی که مشمول این شرایط هستند را به بانک مرکزی جمهوری اسلامی معرفی می‌کند و ایثارگران با اخذ وام، اقدام به تهیه مسکن می‌کنند. در مجموع جامعه هدف حدود 700 هزار نفر بوده که از این تعداد، 400 هزار نفر از تسهیلات تأمین مسکن استفاده کرده‌اند.

* بعضی از جانبازان در مرکز شهر زندگی می‌کنند؛ شرایط سختی برای زندگی در آلودگی هوا به ویژه در شهرهای بزرگ دارند؛ این افراد امکان خرید یا اجاره منزل در نقاطی که کمتر آسیب ببینند را ندارند، چه راه‌حلی را برای این جانبازان درنظر گرفته‌اید؟

براساس قانون، دولت فقط یک بار می‌تواند تسهیلات مسکن در اختیار جانبازان قرار دهد؛ در این راستا، بنیاد شهید موظف است مشمولین شرایط دریافت وام را معرفی کند و بانک مرکزی جمهوری اسلامی نیز به تناسب توانمندی بانک‌های عامل، سهمیه‌ای را به جامعه هدف اختصاص می‌دهد.

* برخی از جانبازان، شغل مناسبی ندارند؛ در آسایشگاه بستری هستند و حتی خانواده آنها در منزل استیجاری زندگی می‌کنند؛ این وضعیت خانواده‌ها را تحت فشار قرار می‌دهد. چه برنامه‌هایی برای افرادی که با این مسائل مواجه هستند دارید؟ آیا اولویت برای معرفی این افراد به بانک مرکزی و ارائه تسهیلات مسکن در نظر گرفته‌اید؟

متأسفانه این شرایط را در جامعه ایثارگران شاهد هستیم؛ تعداد این افراد زیاد نیستند؛ در رابطه با این موضوع از نقاط مختلف به ما مراجعه می‌کنند؛ ممکن است افرادی تسهیلات مسکن را در گذشته گرفته باشند اما پس از مواجه با مشکلات اقتصادی، این منابع را از دست بدهند، اما تا جایی که بتوانیم و با توجه به امکاناتی که داریم، حتماً به خانواده‌هایی که مراجعه می‌کنند تسهیلات می‌دهیم اما کمک به کسانی که در شرایط خاص هستند از اختیار بنده خارج است، البته گاهی اوقات پیش آمده که افرادی با شرایط خاص به ما مراجعه‌ کردند، ما نیز به نوعی با معرفی به مراکز مختلف به آنها کمک می‌کنیم تا مشکل‌شان حل شود.

در مجموع مسئولیت تأمین مسکن با وزارت راه و شهرسازی است. در برنامه‌های آتی هر ایثارگر که مشمول قانون باشد، دولت موظف است که تسهیلات مسکن در اختیار آنها بگذارد. کمک به ایثارگران بر اساس ضوابط بنیاد شهید است و به نوع ایثارگری بستگی دارد.

در سال 89، 90 و 91 حدود 100 هزار وام از طریق بانک‌ها برای ایثارگران گرفتیم و واگذار کنیم؛ اما وزارت راه و شهرسازی نتوانست مطابق این میزان، زمین در اختیار ایثارگران بگذارد تا با وام و کمک بنیاد شهید صاحب مسکن شود.

معمولاً وزارت راه و شهرسازی زمین‌هایی با قطعات بزرگ را در حاشیه شهرها در اختیار ایثارگران می‌گذارد؛ در حال حاضر قطعاتی زمین از سوی وزارت راه برای ایثارگران در نظر گرفته شده است؛ در حال پیگیری هستیم که با کمک وزارت راه و شهرسازی به جای اینکه زمین را در اختیار ایثارگر بگذاریم، به کمک آنها با توانمندی وزارتخانه زمین‌ را به مجتمع‌های مسکونی تبدیل کرده و در اختیار ایثارگران بگذاریم.

* دلیل شما برای انجام این کار چیست؟

تجربه نشان داده که وقتی زمین را به قطعات تقسیم کرده و در اختیار ایثارگران می‌گذاریم، آنها زمین را فروخته و خرج امورات ضروری‌تر می‌کنند. معمولاً هم این زمین‌ها در حاشیه شهرها است. لذا ایثارگران این زمین‌ها را به قیمت ارزان می‌فروشند، آنهایی که اهل فن ساخت و ساز هستند با خرید این زمین‌ها شهرک‌هایی می‌سازند و حتی این نقاط حاشیه شهرها رونق می‌گیرد و ایثارگران حسرت می‌خورند که کاش زمین را نمی‌فروختیم. به هر حال باید با استفاده از تجربیات گذشته، تمام زمین‌هایی که از طریق وزارت راه و شهرسازی در اختیار ما قرار می‌گیرد را تبدیل به مسکن کنیم.

* بنیاد شهید در بحث مسکن مهر چه میزان سهمیه داشت؟

در سال‌های 90، 91 بنیاد شهید سهمیه خوبی را از وزارت راه و شهرسازی گرفت؛ در پردیس تهران در سال 91 حدود 2 هزار واحد از وزیر وقت سهمیه گرفتیم و بین جانبازان توزیع کردیم. همچنین در شهرک‌های پرند و تمام شهرستان‌ها این کار انجام شد و وزارت راه و شهرسازی همکاری خوبی با جامعه هدف داشت.

* یکی دیگر از محورهای ارائه خدمات از سوی معاونت عمران و مسکن بنیاد شهید در حوزه مناسب‌سازی است؛ در این زمینه بنیاد شهید چه مأموریت‌هایی بر عهده دارد؟

در این بحث معاونت عمران و مسکن مأموریت‌های مناسب‌سازی خانگی و شهری را بر عهده دارد که آن را پیگیری می‌کند.

در موضوع مناسب‌سازی خانگی، بر اساس نوع مجروحیت ایثارگران خدمات ارائه می‌دهیم که از سال گذشته این کار را آغاز کرده‌ایم.

* ضرورت این کار چیست؟

جانبازان بالای 70 درصد نیازهایی در منزل دارند تا بتوانند حداقل مانند سایر افراد خانواده زندگی کنند؛ به عنوان مثال اگر جانباز با ویلچر در منزل رفت و آمد می‌کند، باید منزل را به گونه‌ای مناسب‌سازی کنیم که به راحتی از امکانات استفاده کند که این حداقل کار برای کاهش دردهای ایثارگران است.

در برخی از روستاها که ایثارگران حتی برای دسترسی به سرویس‌های بهداشتی با مشکل مواجه هستند، سعی شده تا سرویس‌های بهداشتی در داخل منزل ساخته شود.  

تاکنون سعی شده که کارهای لازم را بر روی جانبازان بالای 70 درصد اجرایی کنیم؛ بعد از جانبازان 70 درصد، برای جانبازان بالای 50 درصد نیز کارهایی انجام شده است.

* در بحث مناسب‌سازی خانگی والدین شهدا نیز اقداماتی انجام شده است؟

با توجه به اینکه والدین شهدا با خاطرات فرزندانشان در خانه‌های خود زندگی می‌کنند، معمولاً تمایلی ندارند که آن خانه را ترک کنند و به آن محل که فرزندشان بزرگ شده علاقمند هستند؛ لذا در برنامه کاری این موضوع بررسی شده است و سعی می‌کنیم در قانون سال 93 این مصوبه را بگنجانیم تا منزل والدین شهدا را بازسازی و تعمیر کنیم.

* در مناسب‌سازی شهری چه برنامه‌هایی دارید؟

جانبازان و ایثارگران و حتی معلولان، افرادی که در جامعه شرایط خاص دارند، هنگام بیرون رفتن از منزل و در فضای شهری دچار مشکلاتی می‌شوند. سازمان بهزیستی موظف است که بحث مناسب‌سازی شهری را پیگیری کند اما واقعیت این است که این کار هزینه‌بر و سنگین است و دستگاه‌های مختلف باید اقدام کنند.

به طور مثال پیاده‌روسازی برعهده شهرداری است اما اگر بانک‌ها بخواهند ساختمانی بسازند، این مسئله را مورد توجه قرار نمی‌دهند یا اینکه دادگستری وقتی می‌خواهد ساختمانی بسازد به فکر این نیست که طوری این ساختمان احداث شود که یک جانباز، معلول و سالمند بتواند از آن استفاده کند که گاهی مشاهده شده ویلچر جانبازان را بلند می‌کنند تا او را به محل مورد نظر برسانند.

در دو سه سال اخیر قانون را بررسی کردیم و لازم است که مسئول مناسب‌سازی کشور که همان سازمان بهزیستی است، این اختیار را داشته باشد که شهرداری، استانداری و دستگاه‌های مرتبط را ملزم به مناسب‌سازی کند. کمک کردیم که بهزیستی و رئیس ستاد مناسب‌سازی کشور را تغییر دادیم و از یک سال گذشته ریاست ستاد مناسب‌سازی برعهده وزارت کشور است.

در این راستا به طور مداوم پیگیری کردیم که در استانداری‌ها جلسات مناسب‌سازی برگزار شود؛ معاونان فنی استانداری‌ها در خیلی از استان‌ها مسیر اصلی خود را در رابطه با مناسب‌سازی پیدا کرده‌اند؛ البته ممکن است خیلی عملیاتی نشده باشد، اما فهمیده‌اند که مناسب‌سازی شهری باید صورت بگیرد.

در مناسب‌سازی شهری و اماکنی از جمله بانک‌ها، مساجد، دادگستری، هتل‌ها و هر آنجایی که جانبازان و معلولان احتیاج به رفت و آمد دارند، برای هرکدام از این نقاط کتاب‌های راهنمایی در 17 جلد تدوین کرده‌ایم که در حال چاپ است.

ادامه دارد…

منبع: فارس